10 Ekim 2010 Pazar

YUVARLAMA(GAZİANTEP)

MALZEMELER:

500 gr. pirinç
300 gr. yağsız, çiğköftelik et
500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et
1 bardak nohut
3 bardak süzülmüş yoğurt
1 yumurtaYeteri kadar su
Sıvı yağ
nane-tuz-karabiber

YAPILIŞI:

Pirinç yıkanıp süzgece alınır. Et makinası, robot veya mermer üzerinde merdane kullanılarak çekilip un kıvamına yakın hale getirilir.
Un haline getirilen pirince yağsız kıyma,tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde gerektikçe az miktarda su katılır
Kıvama gelen hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve bu sırada yuvarlama işlemine başlanırYuvarlama için hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parça uzun ince bir şerit haline getirilip 5-6 mm uzunluğunda parçalar koparılır.
Daha sonra bu koparılan parçalar avuç içlerinde yuvarlanarak süzgece konulur. (Yuvarlama işlemi sırasında bir tabağa aldığınız sıvıyağa elinizi batırıp avuçlarınıza sürmeniz gerekiyor.)
Tencereye su konup kaynatılır ve süzgece alınmış yuvarlamalar tencereye atılarak fazla pişmeyecek kadar kaynatılır (10 DK:kadar)
Diğer tarafta parça veya kuşbaşı et yemeğin yapılacağı tencerede çok az yağ ile biraz kavrulup üzeri su ile tamamlanarak pişirilir.
(Eğer pişmemiş nohut kullanılacaksa bu aşamada önceden ıslanmış olan nohut etle birlikte pişirilir ama pişme süresi konusunda sorun yaşanabileceğinden tavsiyem pişmiş nohut kullanıp et piştikten sonra nohutu üzerine ilave etmeniz)
(Suyun miktarını ölçmediğimiz için veremiyorum, sonuçta sulu bir yemek olacağından göz kararı ayarlanabilir, eğer eksik gelirse sonradan üzerine kaynamış su ilave edilebilir)
Pişmiş olan etin üzerine yuvarlama eklenir.Yoğurta yumurta katılıp karıştırılır, üzerine eğer yemeğin suyu yeterli ise yemeğin suyundan, yeterli değilse kaynamış su dökülerek koyu ayran kıvamına getirilir.
Yemeğin içine yavaş yavaş karıştırarak yoğurt dökülür ve kısa bir süre daha kaynatılır. (Bu aşamada yemeğin tuzuna bakılıp tamamlanır)
Üzeri için tavada yağ kızdırılıp nane atıldıktan sonra yemeğin üzerine dökülür.
Not: İlk kez deneyecekseniz miktarı azaltarak denemenizi tavsiye ederim.
Pirinçle et birleştiği zaman hem bereketli oluyor hem de köfteler küçük küçük yuvarlandığından yapması zor oluyor.

AFİYET OLSUN...

2 yorum:

  1. bu saatte daldım siteye karnım gercekten fena acıktı ne muhtesem bir görüntü iyiki sadece resim yoksa 2 tabak götürmüstüm:))

    YanıtlaSil
  2. canım kardeşim:)gelde bak sana neler hazırlarım ben muahhhhhhhhhhhhhhhhh

    YanıtlaSil

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...