27 Ekim 2010 Çarşamba

DOLAMA(GAZİANTEP)











 Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 100 gr. nişasta
  • 1 kg. sert buğday unu
  • 10 gr. tuz
  • 700 gr. sade yağ
  • 1250 gr. antepfıstığı içi
Şerbeti İçin

  • 500 gr. şeker
  • 3 çay bardağı su

 Yapılışı
        Üç yumurta tuz ile çırpılarak 1 çay bardağı su ilave edilir ve unla yoğrulur.
 Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi
 yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kol kalınlığında 
70'er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine 
nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur. Bu hamurlar merdane 
ile tabak şeklinde açılarak üstüne ve altına nişasta serpilir. Sonra bu 
hamurlardan 10 tanesi üst üste konarak baklava oklavası ile tepsi
 büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her biri 70 
gramlık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline 
gelen bu grup elle ovalanır.
Yufkalar arsına nişasta konarak üst üste sağılır. Bu işlem 3 kez
 yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır. Her 70 gr.lık hamur 200*120 cm 
halinde olmalıdır. Bu yufkalar 20*30 cm. ebatlarında kesilir. Kesilen
 her iki kat hamurun arasına iç fıstık serpilir. Bu parçalar oklavalara 
sarılır ve oklavada çıkarılır. Altı yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir. 
Üzerine 600 gr. civarında eritilmiş sade yağ eşit olarak gezdirilir ve tepsi
 düşük ısıda fırına sürülür. Tepsi devamlı çevrilerek 25-30 dk. pişirilir. 
Fırından çıkan dolamaya sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi kadar dökülür ve
 düz bir zeminde 30 dk. soğumaya bırakılır. Dolama servise hazırdır.
Kıvamın Hazırlanması; 500 gr. toz şeker ve 2,5 bardak su 103 derece ısıya
 gelinceye kadar kaynatılır.




AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...