23 Ekim 2010 Cumartesi

KABURGA DOLMASI(GAZİANTEP)

MALZEMELER:

koyun kaburgası (2-2,5 kg)
2 çorba kaşığı kuşüzümü
1 adet kuzu ciğeri
4 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç
(yarım saat önceden tuzlu kaynar suda ıslatılmış)
7 su bardağı su
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı salça
Tuz


YAPILIŞI:


Kaburgayı keskin bir bıçakla enine doğru keserek içinde pilavın konulacağı cebi açın.
Kuşüzümünün sapını çöpünü ayıklayıp.,ılık suya koyup bekletin. 
Ciğeri küçük küp biçiminde doğrayın, bir kenarda bekletin. 
Soğanları incecik kıyın, dolmalık fıstıkla ikisini kalın tabanlı yayvan bir tencereye koyun. Biraz tuzla birlikte soğanlar altın sarısı renk alana kadar 3 çorba kaşığı tereyağında kavurun. 
Ciğeri ilave edin, renk değiştirinceye kadar kavurmayı sürdürün. Bunun üzerine suyu süzülüp iyice yıkanmış pirinç ve bir tutam tuz ilave edin. 1-2 dakika çevirdikten sonra 4 su bardağı su ve baharatı ilave edin.
 Tadına tuzuna bakın. Kuşüzümünün suyunu süzüp pilavın üstüne serpeleyin. Kapağını kapatın. Çok kısık ateşte pilav suyunu çekip göz göz olana kadar pişirin.
 Hazırladığınız pilavı kaburganın içindeki cebe doldurun. Pilav miktarını çok iyi ayarlayın; çok doldurursanız patlayıp pirinçler tencereye saçılabilir, az doldurursanız kaburga içine su alabilir. Pirinçlerin dağılmaması için cebin ağzını kalın bir iplikle dikin. 
(iyice dikilmeli yoksa patlayıp içteki pilav lapa olabilir)
Etin üzerine salça sürün. Kaburganın rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Kaburgayı önlü arkalı hafifçe kızartın. 
Önce kemikli tarafı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin. 3 su bardağı kaynar su ilave edin, tuzunu serpin. Kapağını örtüp yaklaşık 1 saat pişirin. Diğer tarafını çevirin. İyice yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat de diğer tarafını pişirin. Et tel tel ayrılacak kadar yumuşamış olmalıdır; çünkü kullanacağınız ete göre pişirme süresi değişebilir. Tenceredeki su azaldıkça azar azar kaynar su ilave edebilirsiniz.


NOT:arzu edilirse piştikten sonra üzerine salçalı sos hazırlayıp,sürüp fırında kızartabilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...