İç Malzemeleri:
500 gr az yağlı kıyma
3-4 tane orta boy soğan
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
½ su bardağı ceviz
Dış Malzemeleri:
500 gr. köftelik (ince) bulgur
500 gr.köftelik çiğ bulgur (çiğ bulgur bulunmazsa irmik konulabilir)
Tuz, kişniş
Yapılışı :
Önce iç malzemesini hazırlayın. Bir tencereye 2-3 kaşık
zeytinyağı koyup kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma
suyunu salıp çekince rendelenmiş soğanları kıymanın
üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar
yumuşayıp kıyma iyice kavrulduktan sonra cevizi, tuz,
karabiber ,pul biberi ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu
da üzerine ekleyip tencereyi ocaktan alın. İç
malzemesini bir tabağa aktararak soğumaya bırakın.
(iç malzeme kesinlikle soğuk olmalıdır.)
İkbebetin dışını hazırlamak için geniş bir tepsinin içine
bulguru, köftelik çiğ bulguru, tuzu ve toz halindeki kişnişi(tane kişnişi
demir havanda toz haline getirebilirsiniz) koyup su ile
yaklaşık 10 dakika yoğurun.Ardından 1 saat dinlendirin.
1 saat sonra tekrar yoğurmaya başlayın ve bulgur
yumuşayıncaya kadar yoğurun.Yoğururken bulgurun
yumuşamasına ve şekil almasına yetecek miktarda
su ekleyin.Bulgurun çok sert olmaması , elinize de
yapışmaması gerekir.Bulgur uygun kıvama geldikten
sonra cevizden biraz büyük parçalara ayırın. Bir parçayı
hafif kapalı vaziyetteki sol avucunuza alın, tuzlu suyla
ıslattığınız sağ elinizle de önce bulgura yuvarlak şekil
verin, ardından sağ el işaret ve orta parmağınızla iç
malzemesini koyacak kadar yer açın. Bulgurlu dış
malzemenin içine kıymalı iç malzemesini koyun ve
sağ elinizi tuzlu suyla ıslatarak iç malzemesi ortasında
kalacak şekilde köfteyi kapatın ve yassı şekil verin.
(Şekil verirken de elimizi tuzlu suya sık sık batırmalıyız.)
Tüm parçalara aynı işlemi uygulayın .
Derin bir tencereye su koyup kaynatın ve tuz ekleyin.
Kaynayan tuzlu suda köfteleri haşlayın. (kayanatılan suya
mutlaka tuz atılmalı ki köfteler açılmasın.)Köfteler suyun
yüzeyine çıkınca pişmiş demektir, kevgir yardımıyla
alıp makarna süzgecine koyun ve sıcak olarak servis
yapın.(tencereye köftelerin hepsini birden atmıyoruz.
7-8 köfte atılmalı sırayla haşlamalı.)
Elde yoğuramıyorsak,dış malzemeyi kıyma makinesinde
2 kez çekebiliriz.
NOT:servis yaparken köftelerin üzerine yağda yakılmış
kırmızı pul biber gezdirebiliriz.görüntü açısından.
AFİYET OLSUN...
canımyaaa allahım bi nasip etse gelsemde yanına bi içli yapsanda yesemmmmmmm:((
YanıtlaSilgelirsen nasip olur kardeşim:)
YanıtlaSilgoruntulu show
YanıtlaSilücretli
2W5J0D