''Kuzu eti kavurması:
Tencereye kuzu etlerini atıp, 1 adet soğanı hiç doğramadan
bütün olarak etlerin arasına koyuyoruz. Etlerin pişme süresi
uzun olduğu için soğanları küçük küçük doğramak yerine büyük
soğan koyuyoruz. Çünkü soğanlar küçük küçük doğrandığı
takdirde dağılır. Bayram kavurmalarının içine çok malzeme
girmez o nedenle soğan lezzet verir. Daha sonra kuzunun
kuyruk yağı veya iç yağından biraz ilave edilir. Bir iki dakika
harlı ateşte kavurduktan sonra ocağı kısık ateşe alıp, yaklaşık
45 dakika pişirdikten sonra, son aşamada tuz, karabiber ve
kekik ilave ederek, bir iki dakika daha kavrulduktan sonra
pilavla servis yapılır.
Dana eti kavurması: Dana etiyle kavurmayı yaparken, önce
tencereye yağ konulur ve yağ eridikten sonra etler ilave edilir.
Hiç bir şekilde etin kendi yağının dışında yağ ilave etmiyoruz.
Yine dana kavurmanın içerisine bir adet bütün soğanı koyup,
yüksek ateşte bir kaç dakika kavurduktan sonra, kuzu kavurmadan
farklı olarak bir bardak su ilave edip, kısık ateşte bir saat pişiriyoruz.
Kavurma piştikten sonra tuz, karabiber ve kekikle karıştırarak,
pilavla servis yapılır.
Etlerin, ilk aşamada kızgın ateşte kavrulmasının nedeni, kızgın ateşte kenarından kabuk bağlarsa et suyunu dışarı ve böylece sert olmaz, daha yumuşak ve daha lezzetli olur. Baharat olarak sadece tuz, karabiber ve dağ kekiği kullanılır. Et yemeklerinde tuzun servise yakın atılmasının nedeni ise etin sertleşmemesidir.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder