22 Kasım 2010 Pazartesi

İKBEBET (HAŞLANMIŞ İÇLİ KÖFTE )(MARDİN)

İç Malzemeleri:
500 gr az yağlı  kıyma
3-4  tane orta boy soğan
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
½ su bardağı ceviz
Dış Malzemeleri:
500 gr. köftelik (ince) bulgur
500 gr.köftelik çiğ bulgur (çiğ bulgur bulunmazsa irmik konulabilir)
Tuz, kişniş
Yapılışı          :
Önce iç malzemesini hazırlayın. Bir tencereye 2-3 kaşık
 zeytinyağı koyup kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma
 suyunu salıp çekince rendelenmiş soğanları kıymanın
 üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar
 yumuşayıp kıyma iyice kavrulduktan sonra cevizi, tuz,
 karabiber ,pul biberi ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu
 da üzerine ekleyip tencereyi ocaktan alın. İç
 malzemesini bir tabağa aktararak soğumaya bırakın.
(iç malzeme kesinlikle soğuk olmalıdır.)
İkbebetin dışını hazırlamak için  geniş bir tepsinin içine 
bulguru, köftelik çiğ bulguru, tuzu ve toz halindeki kişnişi(tane kişnişi 
demir havanda toz haline getirebilirsiniz)  koyup su ile
  yaklaşık 10 dakika yoğurun.Ardından 1 saat dinlendirin.
1 saat sonra tekrar yoğurmaya başlayın ve bulgur
 yumuşayıncaya kadar yoğurun.Yoğururken bulgurun 
yumuşamasına ve şekil almasına yetecek miktarda 
su ekleyin.Bulgurun çok sert olmaması , elinize de
 yapışmaması gerekir.Bulgur uygun kıvama geldikten
 sonra  cevizden biraz büyük parçalara ayırın. Bir parçayı 
hafif kapalı vaziyetteki sol avucunuza alın, tuzlu suyla 
ıslattığınız sağ elinizle de önce bulgura yuvarlak şekil 
verin, ardından sağ el  işaret ve orta parmağınızla iç 
malzemesini koyacak kadar yer açın. Bulgurlu dış 
malzemenin içine kıymalı iç malzemesini koyun ve 
sağ elinizi tuzlu suyla ıslatarak iç malzemesi ortasında 
kalacak şekilde köfteyi kapatın ve yassı şekil verin. 
(Şekil verirken de elimizi tuzlu suya sık sık batırmalıyız.)
Tüm parçalara aynı işlemi uygulayın .
Derin bir tencereye su koyup kaynatın ve tuz ekleyin.
 Kaynayan tuzlu suda köfteleri haşlayın. (kayanatılan suya
 mutlaka tuz atılmalı ki köfteler açılmasın.)Köfteler suyun 
yüzeyine çıkınca pişmiş demektir, kevgir yardımıyla 
alıp makarna süzgecine koyun ve sıcak olarak servis 
yapın.(tencereye köftelerin hepsini birden atmıyoruz.
7-8 köfte atılmalı sırayla haşlamalı.)
Elde yoğuramıyorsak,dış malzemeyi kıyma makinesinde 
2 kez çekebiliriz.
NOT:servis yaparken köftelerin üzerine yağda yakılmış 
kırmızı pul biber gezdirebiliriz.görüntü açısından.

AFİYET OLSUN...

2 yorum:

  1. canımyaaa allahım bi nasip etse gelsemde yanına bi içli yapsanda yesemmmmmmm:((

    YanıtlaSil
  2. gelirsen nasip olur kardeşim:)

    YanıtlaSil

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...