11 Ekim 2010 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI(GAZİANTEP)

MALZEMELER:

1 orta boy dolmalık lahana
4 orta boy soğan
1,5 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı zeytinyağı
1 tepeleme yemek kaşığı dolma fıstığı(isteğe göre)
1 tepeleme yemek kaşığı kuş üzümü(isteğe göre)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı tarçın
1 limon
Tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker


YAPILIŞI:

1. Lahananın koçanını koni biçiminde keserek çıkartın. bol suda yıkayın. Ortasına bir tatlı kaşığı tuz serpin. Bu kısmı alta getirerek 3-4 bardak sıcak suyla 10 dk haşlayın. Sonra da yapraklarını ayırın orta kalın damaralarını kesip çıkartın. Yaprakları büyüklüğüne göre 3-4 dört parçaya bölün.
2. İnce doğranmış soğanları, fıstık ve 1/2 bardak yağ biraz suyla ateşe koyun. Arada karıştırıp üstü kapalı olarak 10 dk börttürün. Pirinci 20 dk önce yıkayıp tuzlu sıcak suda bekletin. Soğuduğu zaman tel süzgeçten geçirip soğana katın ve tahta kaşıkla karıştırarak 5-10 dk kavurun.
3. Pirince 1 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı toz şeker, nane, kuşüzümü koyup kısık ateşte suyunu çektirin. 1/2 limon suyu, bahar, tarçın katın; 15 dk pişmesini sağlayın.
4. Lahana yapraklarına birer kaşık dolma içinden koyarak parmak uzunluğunda sarın.
Dibi düz bir tencereye önce bir kat yaprak döşeyin; dolmaları üzerine sıralayın. Kalan zeytinyağını üzerine gezdirin. 1,5- 2 bardak su koyun. Üzerini de bir kat yaprakla kapatın. Kapağını kapatıp önce harlı sonra yavaş ateşte suyunu çekene dek pişirin.
5. Dolmayı tencerede soğutup servis tabağına yerleştirin.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...