24 Kasım 2010 Çarşamba

TARATOR(ANTAKYA)

MALZEMELER:
  • ½  su bardağı tahin
  • ½  bağ maydanoz
  • 100 gr. süzme yoğurt
  • 1 çay bardağı ceviz içi
YAPILIŞI:

Maydanoz incecik doğranır. Ceviz içleri kıyılır.
Tahinle beraber karıştırılır. Üzerine süzme yoğurt
eklenerek tüm malzeme karıştırılıp servise alınır. 

AFİYET OLSUN...

Maklube (Tavuklu)(ANTAKYA)

Malzemeler:
• 1 kg kemer patlıcan
• 0,5 kg but (derisiz ve kemiksiz)
• 1,5 su bardağı pirinç 
• 1 adet orta boy soğan 
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 su bardağı zeytinyağı
• 2,5 bardak su
• Tuz
• Karabiber
• 1 kesme şeker

Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı şekilde soyulur. Boyuna dilimlenir, 
tuzlanır ve bekletilip acı suyu alınır. Bir tavada zeytinyağı 
ile patlıcanlar kızartılır. Tavuk etleri kuşbaşı doğranıp yıkanır,
geniş bir tencerede kızgın tereyağıyla kızartılır. Soğan, 
doğranıp ete ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. 
Sonrasında 1 kesme şeker, tuz ve kara biber atılarak ateşten 
alınır. Tencerenin dibindeki etlerin üzeri, merkezden dışarıya 
doğru, kızartılmış patlıcanlar ile istediğiniz sıklıkta kaplanır. 
Daha sonra ayıklanmış ve yıkanmış pirinç; tuz, yağ ve su
ile birlikte tencereye ilave edilir. Üstü patlıcanın dışarıda 
kalan bölümleriyle kapatılır. Yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir 
ve 5-6 dakika dinlendirilir. Tenceredeki yemek uygun bir 
servis tabağına ters çevirerek yerleştirilir ve servis edilir.

AFİYET OLSUN...

Bahtenis Dolması(ANTAKYA)

Malzemeler:
• 500 g kıyma
• 1 bağ maydanoz
• 2 patates
• 1,5 yemek kaşığı salça
• 2 su bardağı su
• Margarin
• Karabiber
• Tuz

Yapılışı:
Maydanozlar ayıklanıp yıkanır ve sadece yaprakları
ince ince kıyılır. Kıyma iki kere çekilmiş olmalıdır. 
Hepsi bir tepside tuz ve karabiber ilavesiyle iyice
yoğurulur. Küçük küçük koparılıp mekik şekilli küçük
köfteler oluşturulur. Patatesler küçük elma dilimi 
şekilli parçalara bölünür. Önce patatesler, sonra da 
köfteler yağda kızartılır. Bir tencerede yağ eritilir. 
Salça erimiş yağa yedirilerek bir süre kavrulur ve 
su katılır. Tuzu ve karabiberi ayarlanır; kızartılmış 
köfteler ve patatesler eklenerek, kıvamlı bir hale
gelinceye kadar kısık ateşte bir süre daha pişirilir.

NOT:bahtenis.maydanoz demektir bazı yörelerde.

AFİYET OLSUN...

22 Kasım 2010 Pazartesi

ARMUT KOMPOSTOSU

içindekiler

  • 1 kg armut
  • 6 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2-3 diş karanfil

hazırlanışı

  • Armutları yıkayıp kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin ve ince ince dilimleyin.
  • Geniş bir tencereye su, toz şeker ve karanfili ilave edip armutlar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
  • Daha sonra soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına alın.
  • Armut kompostosunu kaselere paylaştırıp, soğuk olarak servis yapın.
  • AFİYET OLSUN...

İKBEBET (HAŞLANMIŞ İÇLİ KÖFTE )(MARDİN)

İç Malzemeleri:
500 gr az yağlı  kıyma
3-4  tane orta boy soğan
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
½ su bardağı ceviz
Dış Malzemeleri:
500 gr. köftelik (ince) bulgur
500 gr.köftelik çiğ bulgur (çiğ bulgur bulunmazsa irmik konulabilir)
Tuz, kişniş
Yapılışı          :
Önce iç malzemesini hazırlayın. Bir tencereye 2-3 kaşık
 zeytinyağı koyup kıymayı kavurmaya başlayın. Kıyma
 suyunu salıp çekince rendelenmiş soğanları kıymanın
 üzerine ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar
 yumuşayıp kıyma iyice kavrulduktan sonra cevizi, tuz,
 karabiber ,pul biberi ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu
 da üzerine ekleyip tencereyi ocaktan alın. İç
 malzemesini bir tabağa aktararak soğumaya bırakın.
(iç malzeme kesinlikle soğuk olmalıdır.)
İkbebetin dışını hazırlamak için  geniş bir tepsinin içine 
bulguru, köftelik çiğ bulguru, tuzu ve toz halindeki kişnişi(tane kişnişi 
demir havanda toz haline getirebilirsiniz)  koyup su ile
  yaklaşık 10 dakika yoğurun.Ardından 1 saat dinlendirin.
1 saat sonra tekrar yoğurmaya başlayın ve bulgur
 yumuşayıncaya kadar yoğurun.Yoğururken bulgurun 
yumuşamasına ve şekil almasına yetecek miktarda 
su ekleyin.Bulgurun çok sert olmaması , elinize de
 yapışmaması gerekir.Bulgur uygun kıvama geldikten
 sonra  cevizden biraz büyük parçalara ayırın. Bir parçayı 
hafif kapalı vaziyetteki sol avucunuza alın, tuzlu suyla 
ıslattığınız sağ elinizle de önce bulgura yuvarlak şekil 
verin, ardından sağ el  işaret ve orta parmağınızla iç 
malzemesini koyacak kadar yer açın. Bulgurlu dış 
malzemenin içine kıymalı iç malzemesini koyun ve 
sağ elinizi tuzlu suyla ıslatarak iç malzemesi ortasında 
kalacak şekilde köfteyi kapatın ve yassı şekil verin. 
(Şekil verirken de elimizi tuzlu suya sık sık batırmalıyız.)
Tüm parçalara aynı işlemi uygulayın .
Derin bir tencereye su koyup kaynatın ve tuz ekleyin.
 Kaynayan tuzlu suda köfteleri haşlayın. (kayanatılan suya
 mutlaka tuz atılmalı ki köfteler açılmasın.)Köfteler suyun 
yüzeyine çıkınca pişmiş demektir, kevgir yardımıyla 
alıp makarna süzgecine koyun ve sıcak olarak servis 
yapın.(tencereye köftelerin hepsini birden atmıyoruz.
7-8 köfte atılmalı sırayla haşlamalı.)
Elde yoğuramıyorsak,dış malzemeyi kıyma makinesinde 
2 kez çekebiliriz.
NOT:servis yaparken köftelerin üzerine yağda yakılmış 
kırmızı pul biber gezdirebiliriz.görüntü açısından.

AFİYET OLSUN...

21 Kasım 2010 Pazar

Adana Çorbası(ADANA)

içindekiler

  • 8 Bardak et suyu
  • 200 gr. kıyma
  • 100 gr. nohut (1/2 bardak)
  • 1 orta domates
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 2 kahve kaşığı kekik
  • Tuz,
  • Biber

hazırlanışı

  • Bir tencereye et suyunu koyun,
  • Bir gece suda ıslatılmış ve ve yumuşuncaya kadar haşlanmış 10 gr nohut, küçük doğranmış ve 5 dakika kadar pişirilerek püre haline getirilmiş bir domates veya 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı tuz koyarak kavurun.
  • Diğer taraftan 200gr kıymaya bir miktar tuz ve karabiber koyarak yoğurun.
  • Küçük köftecikler yapın.
  • Bu köfteleri nohutlu et suyuna atın 20 dakika haşlanmaya bırakın.
  • Sonra, tencere ateşten alınarak çorbaya 1 kahve fincanı sirke, kekik ilâve edin.
  • Sıcak olarak servis yapın.
  • AFİYET OLSUN...

BULGUR KÖFTESİ

içindekiler

  • 250 gr kıyma
  • 750 gr köftelik bulgur
  • 1adet soğan
  • 6 adet patates
  • Karabiber
  • Kimyon

hazırlanışı

  • Patatesleri haşlayın, soyun ve ezin
  • İçine bulgur ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın
  • Ilıyınca içine kıyma, kimyon, karabiber, ince doğranmış soğan ve tuz ilave edin
  • Karışımı yoğurun ve köfte şeklinde hazırlayın
  • Kızgın yağda kızarın ve üstüne sarımsaklı yoğurtla servis yapın
  • AFİYET OLSUN...

TANTUNİ(MERSİN)

içindekiler

  • 750 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 adet domates
  • 1 kaşık tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Kuru soğan
  • Toz kırmızı biber
  • 3-4 adet kırmızı veya yeşil biber
  • Tuz

hazırlanışı

  • Kuşbaşı etleri küçük küçük doğratın
  • Sacın içinde az yağlı olacak şekilde kavurun
  • Yanmaması için sürekli karıştırın
  • 1 kaşın biber katın ve dinlenmeye bırakın
  • Kuru soğan, kırmızı veya yeşil biber, sacın içinde 5 dk kavurun
  • Etleri de ilave ederek kavurmaya devam edin(2-3 dk yeterli)
  • Lavaş ekmeğin içinde servis yapın
  • AFİYET OLSUN...

20 Kasım 2010 Cumartesi

Şekerli Peynir Böreği (GAZİANTEP)







Malzemeler
Hamur İçin

  • 300 gr. un
  • Yarım paket yas maya
  • 1-2 kasik sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  •  1 çay kaşığı tuz
  • Yeterince su
Üzerine
  • 250- 300 gr. tuzsuz gaziantep peyniri
  • 150 gr. şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı dolusu oda ısısında tereyağı
Yapılışı
    Tereyağı eritilir ve diğer malzemelerle karıştırılır.  Hamur
 yoğurulup mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan 
yumurtadan küçük bezeler koparılarak uzun pide hamuru 
(elips şeklinde)  şeklinde açılır.   Açılan hamurlar yağlanmış
 veya kağıt serilmiş tepsiye ikişer tane konur. Hamurun 
üzerine iki kaşık kadar peynirli içten konarak düzgünce 
yayılır. ( İçin miktarını zevkinize göre ayarlayın.)  Hamurun
 kenarları içe doğru 1-2 cm. katlanıp bastırılır ve uçlarına
 su sürülerek yapıştırılır. 200° de kızarana kadar pişirilir.


NOT:Gaziantep'te hazırlanan iç malzemeler çarşı fırınına 
gönderilir.fırında pide şeklinde pişirilir.


AFİYET OLSUN...

15 Kasım 2010 Pazartesi

İYİ KAVURMA NASIL YAPILIR?

''Kuzu eti kavurması: 
Tencereye kuzu etlerini atıp, 1 adet soğanı hiç doğramadan
 bütün olarak etlerin arasına koyuyoruz. Etlerin pişme süresi 
uzun olduğu için soğanları küçük küçük doğramak yerine büyük 
soğan koyuyoruz. Çünkü soğanlar küçük küçük doğrandığı 
takdirde dağılır. Bayram kavurmalarının içine çok malzeme 
girmez o nedenle soğan lezzet verir. Daha sonra kuzunun 
kuyruk yağı veya iç yağından biraz ilave edilir. Bir iki dakika
 harlı ateşte kavurduktan sonra ocağı kısık ateşe alıp, yaklaşık 
45 dakika pişirdikten sonra, son aşamada tuz, karabiber ve
 kekik ilave ederek, bir iki dakika daha kavrulduktan sonra 
pilavla servis yapılır.

Dana eti kavurması: Dana etiyle kavurmayı yaparken, önce 
tencereye yağ konulur ve yağ eridikten sonra etler ilave edilir. 
Hiç bir şekilde etin kendi yağının dışında yağ ilave etmiyoruz.
 Yine dana kavurmanın içerisine bir adet bütün soğanı koyup,
 yüksek ateşte bir kaç dakika kavurduktan sonra, kuzu kavurmadan
 farklı olarak bir bardak su ilave edip, kısık ateşte bir saat pişiriyoruz. 
Kavurma piştikten sonra tuz, karabiber ve kekikle karıştırarak, 
pilavla servis yapılır.

     Etlerin, ilk aşamada kızgın ateşte kavrulmasının nedeni, kızgın ateşte kenarından kabuk bağlarsa et suyunu dışarı ve böylece sert olmaz, daha yumuşak ve daha lezzetli olur. Baharat olarak sadece tuz, karabiber ve dağ kekiği kullanılır. Et yemeklerinde tuzun servise yakın atılmasının nedeni ise etin sertleşmemesidir.''

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN:)


14 Kasım 2010 Pazar

BAYRAM KAVURMASI

Malzemeler 1 kg kuzu but (orta yağlı)
100 gr kuyruk yağı
Yeteri kadar tuz, karabiber, kekik

Tarifi   
Kuyruk yağını incecik doğrayarak, tencerede
yağını saiana kadar kavurun. İçerisine kuşbaşı
doğranmış butu ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık
1 saat kendi suyu ile pişirin.
Tencereyi kapalı kapalı bir şelkilde arada bir 
silkeleyerek etlerin yer değiştirmesini ve yağ
ile temasını sağlayınız. Et pişince üzerine tuz,
karabiber ve kekik ilave ediniz. Sıcak olarak
servis yapınız. 

AFİYET OLSUN...

PİRİNÇLİ BÖREK(GAZİANTEP)

MALZEMELER:

200 gr.kıyma(az yağlı),
1 orta boy kuru soğan,
biraz sıvı yağ,(eti ve soğanı kavurmak için)
1 kase pirinç,
2 su bardağı su,
tuz,karabiber,haspir.

HAMURU İÇİN:
4 su bardağı un,
1 su bardağı yoğurt,
1 yumurta
100 gr.sanayağı,
tuz,
yarım bardak su ile yoğrulur.


YAPILIŞI:
kıymayı kavurup,soğanı da solduruyoruz.haşlayıp süzdüğümüz pirinci
de tencereye koyup az kavuruyoruz.2 kase sıcak suyu ekleyip,içine
tuz,karabiber ve haspir koyuyoruz.15 dk.sonra pişen pilavımızı
soğumaya bırakıyoruz.
yoğurduğumuz hamuru 35 eşit küçük yumak halinde parçalıyoruz.
(ben büyük yumak açamadığımdan,tek tek hazırlıyorum börekleri:)
yumakları açıp,içine pilav harcından 1 yemek kaşığı koyup,kapatıyoruz.
ve kesme rulosuyla (kenarları tırtırlı)hamuru kesip,(tezgahta havlu kağıt
üzerine az un serpiştirilmiş)havlu kağıt üzerinde koyuyoruz.
hamur bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.sonra da kızdırılmış
yağda börekleri kızartıyoruz.

AFİYET OLSUN...

13 Kasım 2010 Cumartesi

KELLE PAÇA(KİLİS)

MALZEMELER:
1 adet koyun yada kuzu başı,
4 adet ayak,
4 baş sarmısak,
karabiber,kırmızı biber,tuz,limon.

YAPILIŞI:
Baş ve ayaklar ocağın üzerinde ütülür ve temizlenir.
Temizlenen kelle paça pişirilir,kemiklerinden ayrılır
.Bunun adına 'kurtarma'denir.Etler kendi suyuna 
konularak 5-10 dakika kaynatılır.Dövülmüş sarımsak,
karabiber,kırmızı biber ilave edilir.Serviste üzerine limon 
sıkılır.Evlerde pişirilen kelle paçaya yağlı koyun eti(boyun)
 ve işkembe de katılabilir. 

AFİYET OLSUN...

TAVA KATMERİ(KİLİS)

 Malzemeler:
400 gr baklavalık un
Aldığı kadar su
4 parça sahan kaymağı
Kızartmak için sıvıyağ
Tuz

Şurup için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su

Üzeri için:
1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı :
Şeker ve suyu bir kapta kaynatıp soğumaya bırakın. Unu hamur yoğurma kabına alın. Aldığı kadar su ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan cevizden biraz daha büyük 8 parça koparıp sıvıyağla yağlayın. Hamurları bir tepsiye aralıklı olarak dizip üzerini streç folyoyla kapatın. Yaklaşık 2 saat dinlendirin. 

Tezgâhı unlayıp hamurları merdane ile biraz açın. Hamurun bir ucundan tutup havada başınızın üzerinden çevirerek tezgâhın üzerine vurup açın. Hamurun ortasına bir parça kaymak yerleştirip zarf şeklinde kapatın. Kızgın yağda iki taraflı kızartıp soğuk şerbete ilave edin. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. Katmerleri servis tabaklarına alın. Üzerlerine antepfıstığı serperek ılık olarak servis yapın.

AFİYET OLSUN...


NOT:İSTENİRSE HAMUR YOĞURAMIYOR YA DA HAMURU AÇAMIYORSANIZ,BAKLAVALIK YUFKA İLE YAPABİLİRSİNİZ.

KİLİS KEBABI(KİLİS)

Malzemeler:
1 Kg Patlıcan
750 Gr Orta Yağlı Kıyma
Sıvı Yağ
Tuz, Karabiber, Yenibahar
Su
2 Adet Soğan
2 Adet Dolmalık Yeşil Biber
2 Adet Dolmalık Kırmızı Biber
1 Adet Limon
1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
1 Çorba Kaşığı Domtes Salçası
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
4-5 Adet Domates

Hazırlanışı:
Patlıcanları bol suyla yıkayın.Kabuklarını soyduktan sonra boylamasına ikiye kesin.
Sonra 2 parmak kalınlığında doğrayın. Kıymayı geniş bir kaba alın.Üzerine tuz,
karabiber,yenibahar ekleyin.İyice yoğurduktan sonra ceviz iriliğinde köfteler 
hazırlayın.Şişe sırasıyla 1 adet köfte ve 1 adet patlıcan dizin.Izgarada arkalı 
önlü pişirin. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alın.Kızdırdıktan sonra halka halka
 doğradığınız soğanı ekleyin.Pembeleşene dek kavurun.İnce ince doğradığınız 
yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin.Birkaç dk kavurduktan sonra ızgarada pişirdiğiniz
 patlıcanlı kebabı,biber ve domates salçasını ekleyin.Üzerini örtecek kadar su
 ilave edin. Su kaynamaya başladığında tuz,karabiber,yenibahar ve 1 adet
 limonun suyunu ekleyin.Kabuklarını soyduğunuz ve halka şeklinde kestiğiniz 
domates dilimlerini kebabın üzerine dizin.Domates dilimleri yumuşadığında 
tencereyi ateşten alıp,servis yapın.

AFİYET OLSUN...

10 Kasım 2010 Çarşamba

ISPANAK BORANİ(ANTAKYA)

Malzemeler:
• 1 kg ıspanak
• 250 g kıyma
• 1 baş soğan
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 5 yemek kaşığı tuzlu yoğurt
• 4 diş sarmısak
• Kuru nane
• Margarin

Yapılışı:
Soğan doğranır ve bir tencerede eritilmiş margarinle hafif
 pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma katılıp bir süre daha
 kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış ve doğranmış ıspanaklarda ilave 
edilerek beş dakika daha karıştırılarak kavurma işlemine devam 
edilir. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. Haşlanmış nohut, 
küçük küçük doğranmış sarmısaklar, tuzlu yoğurt ve kuru nane 
katılarak karıştırılır. Tuzunu arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Orta
 ateşde tencerenin kapağı aralık olarak pişirilir.

AFİYET OLSUN...

Antakya yöresinede kullanılan tuzlu yoğurt yapımını aşağıda verdim.

TUZLU YOĞURT

malzemeler:
-10 kg keçi sütü
-1/2kg taze yoğurt
-2 yemek kaşığı tuz

yapılışı:
Süt kaynatılıp ılıtılır,el dayanacak sıcaklığa gelince içine 
yoğurt katılıp karıştırlır. Ağzı kapatılıp üstü örtülür. 
Mayalanınca geniş bir kaba alınıp biraz karıştırılarak 
harlı ateşe konulur. Bu büyük tahta kaşıkla dibi tutturulmadan
 devamlı karıştırılır, tuzu konur göz göz olup patlamaya
 başlayınca, bir tabağa biraz alınarak kıvamı kontrol edilir. 
Süzme yoğurt koyuluğuna gelince ocaktan indirilip başka bir
 kaba alınır. (Sulanmaması için sıcakken içine kesinlikle kaşık 
batırılmamalıdır) Soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra 
kavanozlara konularak ağzı zeytinyağlı bir tülbentle kapatılıp
 kapağı yerleştirilir. 

YASAL UYARI

http://sperbabaanne.blogspot.com/ adresinde SÜPERBABAANNE adlı blogun tüm hakları tarafıma ait olup Blog içeriğinin (Fotoğraf-Yazı vs.) iznim olmadan kopyalanıp kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç teşkil etmektedir. İzinsiz kullanımlarda yasal işlem uygulanacaktır.

BUNLARIDA DENEMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...